رقابت بازارها؛ بانک و بورس علیه همدیگر
به گزارش مجله همراهان، در روزهای اخیر برخی از صاحب نظران اقتصادی نزدیک به بانک مرکزی، ضمن طرح انتقاداتی نسبت به عملکرد بازار سهام کشور، با ناکارآمد خواندن این بازار و غیرمولد دانستن عملکرد آن، در نظام تأمین اقتصادی اقتصاد کشور، وجود فشارهای تبلیغاتی و سیاسی از سوی ذی نفع ها کلیدی بازار سرمایه را، یکی از عوامل مهم انحراف سیاست های پولی بانک مرکزی دانستند.

جهت دریافت مشاوره خدمات چگونه یک بروشور خوب طراحی کنیم از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ بروشور های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.
جنگ بازار پول و سرمایه از آن دست دردسرها و مسائل منحصربه فرد اقتصاد ایران است که حاصل ندانم کاری های منحصربه فرد ما در حکمرانی و سیاست گذاری اقتصادی است. وقتی رشد پایه پولی بدون تناسب با رشد اقتصادی یا ظرفیت رشد اقتصادی و صرفاً در چارچوب سیاست های اقتصادی دولت و در فقدان یک نظام حسابرسی قابل اتکا در حوزه اقتصادیه عمومی صورت می گیرد؛ حاصل آن نقدینگی سرگردانی است که رانت جویان بر سر تصاحب آن، که درواقع به معنای اخذ از سهم اقتصادیات تورمی است، دچار تنش و جنگ می شوند.
در این میدان پرغبار طبیعی است که هر کس کوشش کند بخش بزرگ تری از این غنیمت بادآورده را تصاحب و تملک کند و در شرایطی که فراوری و توزیع و گردش این نقدینگی پرقدرت و بی بنیاد، تا حد زیادی تحت تأثیر سیاست گذاری های حاکمیتی و مداخلات دولتی است، طبیعی است که کوشش عمده رانت جویان در حوزه های گوناگون، به اقامه ادله و جمع کردن لشگر و عده برای دریافت سهم بیشتر از این جریان مسموم نقدینگی متمرکز گردد. این الگوی رفتاری بورس و بانک و فراوری و تجارت هم نمی شناسد.
آنچه در این میان بسیار مهم است؛ توجه به این نکته کلیدی است که این نبرد، اصولاً نبرد ایرانیان میهن دوست و دغدغه مندان توسعه این سرزمین نبوده و نیست! آنچه فعالان واقعی بخش خصوصی اقتصاد و متخصصان و صاحب نظران دلسوز توسعه ایران می خواهند و می گویند؛ تأکید بر شفاف و مؤثر ساختن کنترل های اقتصادیه عمومی، به ویژه در حوزه بدهی های دولت است که نقطه اتکای یک بانک مرکزی مستقل، به عنوان نگهبان اعتبار پول ملی است.
روزی که شفافیت اقتصادیه عمومی، دست دولت را برای توزیع بی حساب وکتاب سوبسید در اقتصاد کشور ببندد و بانک مرکزی از مجری سیاست های اقتصادی دولت تبدیل به تنظیم گر بی طرف بازار پول و اعتبار گردد؛ دیگر نه وجهی برای مداخله گسترده حاکمیت در نظم طبیعی اقتصاد باقی می ماند و نقدینگی بی بنیاد و پرقدرتی که رانت جویان در بخش های مختلف اقتصاد ایران برای تصاحب آن به جان هم بیافتند.
در آن روز زیبای رؤیایی، که نرخ بهره پول را بازار معین می نماید و برطرف موانع نهادی شفافیت و مقیاس پذیری، بورس را تبدیل به یک ابزار تأمین اقتصادی مؤثر در اقتصاد کشور ساخته، بازار پول و سرمایه، نه رقیب بلکه مکمل یکدیگر خواهند بود. بازار پول جذب کننده منابع کم ریسک هسته سخت اقتصاد و بورس سهام، میزبان منابع ریسک پذیرتری می گردد که با بازدهی بیشتر، موتور محرک رشد اقتصادی کشور هستند.
نبرد واقعی عاشقان ایران و علاقه مندان به توسعه کشور، برطرف موانع موجود بر سر راه رسیدن به این نقطه است؛ نه جدال بر سر نحوه تسهیم رانت نقدینگی بدون پشتوانه.
منبع: اتاق بازرگانی ایران