فاطمه(س) نتیجه و ثمره عصاره شخصیت رسول الله(ص) است
به گزارش مجله همراهان، به گزارش خبرنگاران ، به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران،نشست بررسی شخصیت وجودی حضرت زهرا(س) در متون دینی و اسلامی (27دی ماه) با حضور مرضیه محمدزاده، مؤلف آثار دینی و محقق حوزه تاریخ اسلام در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار گشت.
محمدزاده در ابتدای این نشست با اشاره به کتاب هایی که درباره حضرت زهرا(س) نگاشته شده است، گفت: اینکه در کتاب هایی که شیعیان نوشته اند، در کنار نام حضرت فاطمه(س)، لقب زهرا آورده شده، چون زهرا به معنی نورانی و درخشنده است و از هر جهت برازنده فاطمه(س) است و از روزی که خود را شناخت تا همیشه تاریخ مثل ستاره تابناکی بر تارک تربیت اسلام می درخشد. فاطمه(س) دارای کنیه های بی شماری نیز هست. برخی از کنیه ها، بار تاریخی دارند، مانند ام الحسن، ام الحسنین و... اما برخی کنیه ها بار عرفانی و معرفتی دارند، مثل ام ابیها ام الکتاب و ام الفضائل و ام ابیها نه فقط از این جهت که برای پدرش مادری کرد، بلکه اگر رسول گرامی(ص) را به عنوان عصاره و چکیده انبیاء قبل از خودش در نظر بگیریم، فاطمه(س) نتیجه و ثمره عصاره شخصیت رسول الله(ص) می شود و به همین خاطر ام ابیهاست و یا در رابطه با ام الکتاب بودن ایشان اگر هریک از ائمه یک کلمة الله باشند، این کلمة الله ها یک کتابی را تشکیل می دهند که فاطمه(س) آن کتاب هستند.
وی اظهار کرد: کودکی حضرت، کودکی بسیار سخت و تلخی بوده است. ایشان زمانی به جهان آمد که پدرش به رسالت مبعوث شده بود و دینی آورده بود که در مقابل همه بت ها و انحرافات و تعصب های جاهلیت قرار گرفت و مورد ظلم قرار می گیرد و نه فقط به کسانی که به ایشان ایمان می آوردند آسیب وارد می شد، بلکه به خود شخص رسول الله(ص) آسیب فراوانی وارد شده و حضرت زهرا(س) می دید که مسلمانانی که با شور و عشق به اسلام گرویدند مورد آزار و اذیت قرار می گرفتند و تمام حوادث به این خانه انتقال پیدا می کرد و این ها روی روح رسول الله(ص) اثر می گذاشت و زهرا(س) شاهد آزار و اذیت هایی بود که به پدرش وارد می شد.
هجرت مسلمانان به حبشه با هدف گسترش اسلام
محمدزاده همچنین گفت: حضرت زهرا(س) دختری است که در سال هایی که به پدرش آسیب می رسانند حضور دارد و این موارد در کتب تاریخی درج شده، افرادی که پیامبر(س) را مورد آزار قرار می دهند افرادی هستند که منطق ندارند و بلد نیستند با سخن حرف خود را به کرسی بنشانند و این آزار و اذیت ها باعث شد که پیامبر(ص) دستور هجرت مسلمانان را به حبشه داد، البته اینکه پیامبر(ص) فرمان هجرت به حبشه می دهد، بخاطر شکنجه ها نبوده بسیاری از افرادی که رفتند، تحت شکنجه نبودند، بلکه هدف پیامبر(ص) این بود که با توجه به محیط بسته مکه با هجرت به حبشه بتواند اسلام را گسترش دهد و همان طور که در کتب تاریخی ذکر شده حبشه جزء شهرهایی بوده که مسلمان می شود.
وفات حضرت خدیجه و سختی هایی که بر دوش حضرت فاطمه(س) قرار می گیرد
وی اضافه نمود: به تدریج آزار و اذیت ها اینقدر زیاد می شود که خود قریش تصمیم می گیرند که با مسلمانان قطع ارتباط کنند. این قطع ارتباط نیز همه جانبه است و مسائل اجتماعی و فرهنگی و نظامی را دربر می گیرد و پیامبر(ص) از این فرصت استفاده می کنند و همه مسلمانان را در یک جا گرد هم می آورند و با درایت پیامبر(ص) تمام بنی هاشم در یک جا جمع شدند و تصمیم گرفتند وارد شعب شوند و دوره سه ساله بسیار سخت را طی کردند و همچنان که در شعب بودند بچه ها بیش از همه این اذیت ها و آسیب ها را تحمل کردند و فاطمه(س) هم دوران خردسالی را در این سختی ها گذراند. محاصره بعد از سه سال شکسته می شود ولی باز اتفاق ناگواری برای خاندان رسالت پیش می آید و خدیجه(س)، بانوی بزرگ اسلام از جهان می رود و به فاصله کمی بعد از او ابوطالب نیز به رحمت خدا می رود و این دو تن افرادی بودند که حفاظت از رسول الله(ص) را بر عهده داشتند و حالا تمام سختی هایی که مادر تحمل می کرد بر دوش های ضعیف فاطمه(س) قرار می گیرد و ابن اسحاق در کتاب سیره خود می گوید: فاطمه(س) از آسیب هایی که به پدرش و مسلمانان وارد می شد در امان نبود و این نشان می دهد که دختر رسول خدا دوران کودکی را به سختی طی می کند.
محقق حوزه تاریخ اسلام بیان نمود: در ادامه پیامبر(ص) تصمیم می گیرد هجرتی به طائف داشته باشد تا شاید بتواند در آنجا عده ای را به اسلام دعوت کند، ولی متأسفانه آنها هم نه تنها پیامبر(ص) را راه نمی دهند، بلکه ایشان را اذیت و آزار می دهند و باعث می شوند پیامبر(ص) به مکه بازشود، اما پیامبر(ص) دست از تلاش بر نمی دارد تا بالاخره مردمی که در 500 کیلومتری مکه بنام یثرب زندگی می کردند و برای اعمال حج به مکه می آمدند با رسول الله(ص) آشنا می شوند و پیامبر(ص) اسلام را به آنها عرضه می کنند و آنها هم پذیرا می شوند. وقتی پذیرفتند بیعت صورت می گیرد و مسلمانان به یثرب هجرت می کنند، وقتی پیامبر(ص) وارد منطقه قبا می شود حضرت علی(ع) که در جای پیامبر(ص) خوابیده بود تا جان پیامبر(ص) حفظ شود به دستور رسول الله(ص) اماناتی که نزدش بوده به مردم باز می گرداند و حضرت علی(ع) به همراه خانواده خود به رسول الله(ص) می پیوندند و از این به بعد شهر مدینه و حکومت نوپای اسلام و مسائل بسیاری در این جامعه پیش می آید.
هجرت پیامبر به مدینه و نامگذاری آن با عنوان سال هجرت
وی مطرح نمود: سال ورود پیامبر(ص) به مدینه سال هجرت نامیده می شود و از زمانی که پیامبر(ص) وارد مدینه می شود، قریش درگیری هایی را به وجود می آورد، یعنی جامعه درگیر جنگ می شود. بعد از جنگ بدر که یک مقدار شرایط مسلمانان بهتر می شود و حضرت علی(ع) می تواند یک خانه ای برای خودش بسازد، ابتدا خواستگاری انجام می شود و بعد مراسم ازدواج به سادگی صورت می پذیرد و حضرت علی(ع) دختر پیامبر(ص) را به خانه خود می برد و سالی که حضرت فاطمه(س) تشکیل زندگی می دهد دوران بسیار سختی بوده و 26 غزوه رخ می دهد که حضرت علی(ع) فقط در یکی از آنها حضور نداشته، یعنی حضرت فاطمه(س) با مجاهدی تمام عیار ازدواج می کند و خیلی زود هم صاحب فرزند می شود.
فاطمه(س) و تربیت فرزندان در جنگ
محمدزاده با بیان اینکه تربیت فرزند در دوران جنگ بسیار سخت تر از دوران صلح و آرامش است، گفت: فاطمه(س) در دوران جنگ فرزندانی تربیت می کند که نامشان پرآوازه است، حتی افرادی که نسبت به خاندان رسالت دشمنی دارند، می گویند فاطمه فرزندانش را خوب تربیت کرد. حضرت فاطمه(س) حسینی را تربیت می کند که در صحرای کربلا روبروی سیل سپاه دشمن می ایستد و می فرماید: دامنی که مرا پرورش داده بر من ذلت را نمی پسندد و حسنی را تربیت می کند که وقتی معاویه می گوید به جنگ خوارج برو ایشان می فرماید: معاویه من مثل بازی که گنجشکی را رها می کند تو را رها کردم و اگر قصد جنگ داشته باشم با تو می جنگم یا حضرت زینب(س) زمانی که روبروی یزید، حاکم جهان اسلام می ایستد و می فرماید: یزید تو ارزش این را نداری که من با تو حرف بزنم، این حاصل تربیت حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است.
فعالیت های اجتماعی حضرت زهرا(س)
وی با اشاره به فعالیت های اجتماعی حضرت فاطمه(س) اظهار کرد: فاطمه(س) در تمام مراسمی که به صورت اجتماعی در مدینه و مکه برگزار می شد، شرکت می کرد و در فتح مکه، غدیر خم و مراسم حج حضور داشت و در تشییع جنازه های افرادی که از جهان می رفتند حضور می یافت. فاطمه(س) مدرس و معلم بود و گفته می شود زنانی نزد فاطمه(س) می رفتند و از ایشان درس می گرفتند. همچنین فاطمه(س) سمت مشاوره داشته، درست است که داده های تاریخ در این زمینه کم است اما این گناه به گردن تاریخ است نه اینکه زنان در این عرصه ها حضور نداشتند.
مؤلف آثار دینی به نقش نظامی حضرت فاطمه(س) اشاره کرد و اضافه نمود: حضرت فاطمه(س) حتی نقش نظامی داشته و در غزوات حضور داشته اند، اولین غزوه ای که حضور داشتند غزوه احد بوده و در شرایطی در این جنگ شرکت می کنند که هنوز 20 روز از به جهان آمدن امام حسن(ع) بیشتر نگذشته بوده و زمانی که به میدان جنگ می رسند، هنوز جنگ ادامه داشته و در آنجا کار پرستاری انجام می دهند. در غزوه خندق نیز ایشان حضور داشته اند که از سخت ترین غزوات بوده چون تمامی کفر در مقابل تمامی اسلام ایستاد و فاطمه(س) در این زمان در خانه خود نان می پخت و به سختی خود را به خیمه رسول الله(ص) می رساند و در فتح مکه باز هم حضرت فاطمه(س) نقش آفرینی می کند و سمت مشاور را داشته و ایشان زنی است که در مسائل مختلف حضور می یابد در مسئله عبادی فاطمه(س) عابد روزگار بود و نقل است که اینقدر فاطمه(س) روی پاهایش حضرت حق را صدا کرد که کف پاهاش تاول زده بود و حضرت زهرا(س) در تمام ماجراها که اتفاق می افتاد اجازه می داد فرزندانش شاهد باشند و انسان دوستی و حرمت همسایه را به فرزندانش یاد می داد.
وی اظهار کرد: تا زمانی که پدر در قید حیات است، بخاطر وجود مقدس پیامبر(ص) ستاره ها کمتر دیده می شوند، پس از رحلت ایشان روشنایی ستاره ها خود را نشان می دهند. وقتی رسول خدا(ص) از جهان می فرایند در حالی که بی تابی فراوان حضرت فاطمه(س) را می بینند به ایشان می گویند: دخترم تو اولین کسی هستی که به من می پیوندی و لبخندی از رضایت بر لبان فاطمه(س) نقش می بندد.
محمدزاده مطرح نمود: هنوز مراسم خاکسپاری رسول خدا(ص) انجام نشده بود که برای خلافت بحث در می گیرد و ابوبکر به خلافت می رسد و بعد همه موظف می شوند که نماز را بر رسول خدا(ص) بخوانند و پس از خاکسپاری، امام علی(ع) که قصد بیعت نداشتند و خودشان را شایسته خلافت می دانستند در خطبه ای این موضوع را بیان می کنند و تعدادی از بنی هاشم و اصحاب رسول الله(ص) در خانه فاطمه(س) تجمع می کنند که باعث می شود خلافت از این اجتماع نگران شوند و به خانه حضرت علی(ع) هجوم آورند و هجوم همراه با آتش بوده و تهدید صورت می گیرد.
فدک و اهمیت مسائل اقتصادی برای حضرت زهرا(س)
محمدزاده در سرانجام با اشاره به خطبه 172 نهج البلاغه گفت: وقتی حضرت علی(ع) وارد مسجد شد و آنجا به وی گفتند بیعت کن، گفت با که بیعت کنم؟ خلیفه باید دو ویژگی داشته باشد، از همه قوی تر و داناتر باشد و نمی گوید رسول الله(ص) در غدیر خم من را به عنوان وصی خود قرار داد و حرف حضرت علی(ع) این بود که نشان دهد چه شخصی شایستگی زمامداری را دارد. یا در مورد فدک زمانی که به حضرت زهرا(س) خبر می رسد که ابوبکر فدک را غصب کرد، حضرت فاطمه(س) برای دادخواهی به مسجدالنبی می رود و این حرکت نشان می دهد برای زهرا(س) مسائل اقتصادی مهم است و می گوید شما امروز فدک را گرفتید و فردا دست اندازیتان به بیت المال شروع می شود. در ادامه هم می بینیم که اگرچه حضرت زهرا(س) به حقش نرسید اما به همه یاد داد که اگر در مسائل مادی حقوقتان غصب شد، بایستید و حقوقتان را بگیرید و در آنجا خطبه فدکیه را می خواند و 23 سال رسالت رسول الله(ص) را بیان می کند و می خواهد بگوید پدرم برای چه 23 سال زحمت کشید و به انحرافی که به وجود آمده اشاره می کند. درواقع صحبت های حضرت زهرا(س) سند معتبر تاریخی است.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران