رژیم غذایی مردم چین
به گزارش مجله همراهان، کشور چین، با قدمتی برابر با هزاران سال، یکی از متمدن ترین و قدیمی ترین کشورهای جهان است. جمعیتی حدود یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر با آداب و رسوم، ادیان و مذاهب مختلف در آن زندگی می نمایند که آن را به پرجمعیت ترین کشور جهان تبدیل نموده است. همین امر سبب شده تا تنوع و فرهنگ غذایی بسیار متفاوتی را در چین ببینیم. با خبرنگاران همراه باشید.
فرهنگ غذایی مردم چین
در فرهنگ مردم چین، غذا از معنا و مفهوم ویژه ای برخوردار است. آن ها در تهیه غذاهای خود، از تمامی قسمت های یک گیاه یا حیوان استفاده نموده و آنچه را که تهیه نموده اند به هیچ عنوان هدر نمی دهند. مطمئنا تنوع قابل توجه ای که در برنامه غذایی محلی و بومی کشور چین وجود دارد، به علت وسعت حیرت آور و گوناگونی گیاهان و حیوانات است. هرچند امکان دارد این رژیم غذایی، نه تنها برای غربی ها به طرز شگفت انگیزی سخت و طاقت فرسا، وحشتناک، منزجر نماینده و لذیذ بوده، بلکه متمایز نیز باشد.
رژیم غذایی بومی چین
هر منطقه در کشور چین از یک روش آشپزی مجزا نسبت به منطقه دیگر برخوردار بوده و علت این تمایز، تقسیم بندی چین به نواحی بسیار زیاد جغرافیایی است. موادی که مردم در پخت غذاها استفاده می نمایند عموما از محصولات بومی کشاورزی است.
به طور مثال، خوراک اساسی و عمده مردم شمال چین را گندم تشکیل می دهد و این ماده بیش از برنج در سبد غذایی روزانه قرار می گیرد. گندم از مواد اصلی تشکیل دهنده انواع غذاها همچون نودل و دامپلینگ (نوعی خمیر تهیه شده از آرد گندم که داخل آن با موادی مثل میوه های خشک پر شده و به صورت بخارپز یا آب پز استفاده می نمایند) است.
چینی های اهل جنوب، برخلاف مردم شمالی، برنج را بیشتر در رژیم غذایی خود جای داده اند و آن را در تهیه انواع نودل های برنجی و نوعی دیگر از غذا به نام zongzi - sticky rice (به برنج شفته و چسبناکی که بین برگ هایی از گیاهان خوراکی مثل کاهو، کلم و... پیچیده شده باشد گویند. این غذا تقریبا شبیه دلمو برگ مو ما ایرانی ها است.) به کار می برند. بعلاوه غذاهای جنوب چین تند و پرادویه بوده و همین امر باعث می گردد تا مردم این کشور برخلاف کره ای ها در کنار غذای خود کمتر از فلفل چیلی (فلفل قرمز، بسیار تند و خشک شده) استفاده نمایند.
غذاهای اصلی چین
1. غذای سال نو
برای مردم چین، غذاهای سال نو از اهمیت ویژه ای برخوردارند. به طوری که تمامی اعضای خانواده دور هم جمع می شوند تا در سال نو از این غذاها استفاده نمایند. این غذاها نه تنها خوشمزه هستند، بلکه به عنوان یک سنت، در تمامی طول جشن سال نو مصرف می شوند. ماهی، پیچ بهاری، نیان راگو و دامپلینگ غذاهایی هستند که معمولا در این روزها به عنوان خوردنی های لذیذ و خوشمزه استفاده می شوند.
2. غذاهای گیاهی
بیشتر گیاه خواران چینی بودایی هستند. پیروان بودا آموزش هایی را در خصوص به حداقل رساندن صدمات، درد و رنج ها ارائه می دهند. علاوه بر این، گیاه خواران شیفته ورزش یوگا هستند. با گذشت زمان، بر اساس توصیه های سلامتی و تندرستی، چینی هایی که گیاه خوار یا سبزی خوار نیستند نیز تمایل زیادی به خوردن غذاهای گیاهی پیدا نموده اند.
غذاهای دارویی
در این نوع غذاها، اساس آشپزی برمبنای استفاده از مواد و ترکیبات دارویی قرار گرفته و توجه به استفاده از رژیم درمانی، بهره مندی از محصولات کشاورزی دارویی و بعلاوه آشنایی و آگاهی با علم پزشکی سنتی، به عنوان وظیفه ای مهم و ضروری تلقی می گردد.
غذاهای معروف و باورنکردنی چین
کشور چین دارای منابع و جاذبه های گردشگری بسیاری است. بنابراین غذاهای خوشمزه از ملزومات یک تور گردشگری خوب خواهد بود. با توجه به تاریخچه منحصربه فرد و بی نظیر در روش های آشپزی استادانه و مطبوع چینی، رژیم غذایی این کشور به بخش مهمی از فرهنگ مردم این کشور تبدیل شده است. در غذاهای معروف چینی ها به علت رنگ آمیزی، عطر خوش، مزه و ذائقه خاص خود، فلسفه معنایی جالب و مشهوری نهفته است.
وجود این طیف وسیع از انواع غذاهای لذیذ، عطر و طعم بی نظیر مواد غذایی و بعلاوه تاریخچه جالب و شنیدنی که در تهیه و ایجاد هریک از غذاهای چینی وجود دارد، باعث شده تا مردم چین، آشپزی منحصربه فرد سرزمینشان را مایه فخر و مباهات خود بدانند. هر چند استفاده از حشرات، خزندگان، نرم تنان و دیگر جانورانی که حتی شنیدن نام آن ها باعث ایجاد حسی بد و منزجر نماینده می گردد در پخت غذاهای چینی مرسوم است، ولی به خاطر داشته باشید که بیشتر غذاهایی که به وسیله مردم چین تهیه می گردد نه تنها بدمزه نیستند بلکه مطمئنا از خوردن آن غذاها لذت خواهید برد.
دامپلینگ جی آ او زی (Dumpling Ji Ao Zi)
وقتی که می خواهید غذایی ساده و در عین حال سالم را در مدت زمانی کم تهیه کنید، دامپلینگ جی آ او زی می تواند گزینه مناسبی برای آشپزی شما باشد.این غذای سالم را با پیاز سبز (که به علت رویش این پیاز در فصل بهار به پیاز بهاری هم معروف است)، گوشت خوک یا گوسفند، نمک، کلم، جوانه بامبو، روغن کنجد، سویا، برنج چینی و مقداری آب برای جوشاندن یا بخارپز کردن، می توان تهیه کرد. البته چینی ها از میوه های خشک نیز برای تهیه این غذا استفاده می نمایند.
گوشت دنده ترش و شیرین (Sweet and Spare Ribs)
یکی دیگر از غذاهای بسیار خوش طعم چین، گوشت دنده ای ترش و شیرین است که هواداران بسیاری را در سراسر چین و دیگر کشورها، به خود اختصاص داده است. چینی ها در هنگام پخت این غذا با استفاده از شکر و نمک، دنده های گوشتی را ترش و شیرین نموده و با یاری خردل به آن ها طعم تندی می بخشند. از دیگر مواد تشکیل دهنده این غذای خوش مزه، می توان به آرد، فلفل کوبیده شده، روغن، سویا، سس و سرکه نیز اشاره نمود. آن ها ابتدا دنده های گوشتی را آب پز نموده و سپس به مدت 30 دقیقه درون روغن سرخ می نمایند. در آخر با ریختن سسی غلیط و خوشمزه روی دنده های گوشتی، آن را سرو می نمایند.
روش های آشپزی چینی
غذاهای چینی به علت بهره مندی از روش های خاص آشپزی و استفاده از مواد غذایی متفاوت، در سراسر دنیا کاملا شناخته شده و معروف بوده و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تازگی و کیفیت مواد مورد استفاده در پخت غذاها، استفاده از چاشنی های فوق العاده، توجه کردن به جزئی ترین نکات آشپزی و توازن و زیبایی رنگ های موجود در ترکیبات غذایی باعث شده تا چینی ها غذایی زیبا و درعین حال سالم و لذیذ را در رژیم روزانه خود ارائه دهند. بیشتر این غذاها به صورت بخارپز یا آب پز تهیه شده و بیشتر کوشش می گردد تا مواد غذایی گوشتی، مثل ماهی ها، گوشت های قرمز و انواع پرندگان را به صورت نیم پز سرو نمایند. آن ها اعتقاد دارند که با پخت بیش از مقدار مواد، از ارزش غذایی آن ها کاسته می گردد و دیگر منفعتی برای بدن انسان نخواهند داشت.
دستورالعمل آشپزی ساده و سریع
بیشتر غذاهایی که مردم چین در رژیم روزانه خود مصرف می نمایند، بسیار آسان و در مدت زمانی کم پخته می گردد. برای مثال می توان از ماپوتوفو (Mapo Tofu، نوعی غذای مخصوص) یا برنج سرخ شده و تخم مرغ نیمرو نام برد که برای تهیه آن به زمان زیادی احتیاج نخواهید داشت. غذاهای دیگری مثل دامپلینگ جی آ او زی و داملپلینگ برنج شفته که از مخلوط گوشت خوک، تره فرنگی و اضافات خمیر دامپلینگ تهیه می گردد و نیز غذایی به نام گوشت دنده ترش و شیرین، هرچند به مدت زمان بیشتری برای پخت احتیاج دارند، اما به علت مراحل پخت ساده و احتیاج به مواد اولیه کم،گزینه مناسبی برای یک وعده غذای روزانه است. شما می توانید مواد اولیه را به راحتی از تمامی سوپرمارکت های محلی چین تهیه نموده و حتی با داشتن تجربه ای بسیار کم، تنها با عمل کردن به دستورالعمل های آشپزی چینی، غذایی سالم، لذیذ و آسان را در منزل تهیه کنید.
نمونه هایی از مواد غذایی چینی
مردم چین از ذائقه غذایی منحصربفردی برخوردار هستند. آن ها به جز هواپیما، هرجنبده ای را که در هوا پرواز کند و به غیر از میزغذاخوری، هر چهارپایی را که در اطراف خود ببینند می خورند. چینی ها برای دست یافتن به جدیدترین مزه ها و کشف سلایق و ذائقه های مختلف نه تنها از خوردن انواع جانورانی همچون حیوانات وحشی، سگ های خانگی، خزندگان، دوزیستان، نرم تنان، حشرات، ماهی و پرندگان سرباز نمی زنند بلکه با لذت و ولع جالب توجهی، مشغول به خوردن آن ها می شوند. البته نباید از این نکته بسیار مهم غافل شد که مصرف انواع جانداران به وسیله مردم چین، نشانه عدم حمایت آن ها از حیوانات نیست. بلکه پرواضح است آن ها نه تنها از خوردن گونه های حفاظت شده جانداران پرهیز می نمایند بلکه رفتار بی رحمانه و آزار و اذیت نسبت به حیوانات را نیز تحمل ننموده و انجام این عمل را زشت و ناپسند می دانند. شما هرگز با رستوران هایی در چین برخورد نخواهید کرد که در معرض دید مشتری ها به ذبح یا قطعه قطعه کردن گوشت حیواناتی مشغول باشند که برای استفاده در پخت غذاهایشان به کار می برند. حتی تماشای این صحنه به دیگران پیشنهاد نمی گردد.
آیین غذاخوردن مردم چین
از مهم ترین وجه تمایز و مشخصه های مردم چین، داشتن تاریخچه ای سرشار از آیین های عبادی و آداب غذا خوردن است که به طور شگفت انگیزی در فرهنگ این کشور نفوذ نموده و توجه ملل مختلف را به خود جلب ساخته است. ظاهرا این تاریخچه بزرگ، از زمان سلسله آغاز شده و پس از گذشت هزاران سال تحول و دگرگونی، به طور کامل مورد قبول عموم مردم چین قرار گرفته است.
استفاده از چاپستیک
زمانی که به کشور چین سفر کردید و با دوستان چینی خود مشغول غذا خوردن هستید، بهتر است در هنگام استفاده از چاپستیک نکاتی را رعایت کنید که مطمئنا جوی صمیمی و محبت آمیز تر را تجربه خواهید کرد. از فروبردن چاپستیک های خود در کاسه برنج، خودداری کنید. چینی ها نیز همچون کره ای ها قرار دادن چاپستیک درون کاسه برنج را نوعی بی ادبی دانسته و آن را یادآور آیین عبادی برای مردگان می پندارند.
هنگام خوردن غذا چاپستیک های خود را در کنار بشقاب خود رها نکنید، اطرافیان شما با تماشا این صحنه، احساس می نمایند شما با انجام این کار نارضایتی خود را برای طولانی شدن زمان خوردن غذا اعلام نموده اید و آن ها را مجبور می سازید که با سرعت بیشتری غذایشان را به اتمام برسانند. بنابراین اگر دیگر احتیاجی به استفاده از چاپستیک نبود، بهتر است آن ها را به صورت افقی و در جلوی کاسه برنج خود قرار دهید، ضمناً نباید فراموش کنید که از قرار دادن چاپستیک ها در روی میز نیز اکیدا خودداری کنید. هرگز از خوردن غذایی که برای شما تدارک دیده اند سرباز نزنید. این رفتار شما برای چینی ها بسیار آزاردهنده و در عین حال جسورانه خواهد بود. البته احتیاجی نیست که تمام غذایی که برایتان تهیه شده است را مصرف کنید. می توانید به مقدار ای که اشتها دارید غذا بخورید و از اضافه آمدن غذای خود احساس شرمندگی نکنید.
هنگام غذاخوردن چینی ها، صداهای عجیب و گوناگونی از دهانشان به گوش می رسد. و هرچه که آن غذا لذیذتر و باب میل آن ها باشد، این صداها با شدت بیشتری شنیده خواهد شد. آن ها با این روش، رضایت خود را از طعم و مزه غذایی که می خورند اعلام می نمایند. حتی اگر با این رفتار احساس ناخوشایندی به شما دست داد، سعی کنید که بر خود مسلط باشید و اجازه ندهید که متوجه شوند. چون برخورد شما را به دور از آداب می دانند.
معمولا غذای اصلی در ظرفی بزرگ سرو می گردد و در کنار آن ظرف، چاپستیکی برای برداشتن غذا وجود دارد. سعی کنید از همان چاپستیک غذایتان را بردارید و هرگز چاپستیک خود را وارد ظرف غذای اصلی نکنید. البته فرهنگ و آداب غذا خوردن در چین همچون آیین و رسوم این کشور تنوع بسیار زیادی دارد که ما سعی کردیم مهمترین سرفصل ها در آداب و رژیم غذایی مردم چین را برای شما بازگو کنیم. منبع chinahighlights
منبع: کجارو