شارژ نفری متراژی چیست؟ (ساکنین آپارتمان و مجتمع ها)

به گزارش مجله همراهان، شارژ نفری متراژی چیست؟

اگر شما هم ساکن آپارتمان هستید حتما برایتان این سوال پیش آمده است که چرا بعضی از همسایگان قوانین و مقررات را رعایت نمی نمایند؟ این مشکل می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. شاید یکی از مهم ترین دلایل آن، این باشد که ساکنان یک ساختمان آموزش های لازم در زمینه قوانین و مقررات آپارتمان را فرا نگرفته اند. از طرفی نیز ممکن است بعضی قوانین را بدانند ولی ممکن است با هزینه های جاری و مشترک یا انواع روش های محاسبه شارژ آپارتمان آشنا نباشند. یکی از روش های متداول در محاسبه شارژ ساختمان ، شارژ نفری متراژی می باشد که مبلغ شارژ براساس تعداد افراد و متراژ واحد است.

شارژ نفری متراژی چیست؟ (ساکنین آپارتمان و مجتمع ها)

ساکنان مجتمع های آپارتمانی موظفند برای پرداخت به موقع هزینه ها با هیئت مدیره و مدیر ساختمان در ارتباط باشند و بعضی بایدها و نبایدها را رعایت کنند. عدم پرداخت به موقع هزینه ها به وسیله ساکنان یک آپارتمان قطعا باعث بروز اختلاف و محروم شدن از بعضی امکانات ساختمان خواهند شد پس چه بهتر است که با آگاهی از بعضی قوانین و خوش حساب بودن از وقوع بعضی اختلافات جلوگیری گردد.

راه های تعیین سهم شارژ

از دو راه کلی می توان سهم مالکان از هزینه های مشترک ساختمان و مبلغ شارژ را تعیین کرد؛

اول - راه قانونی

دوم - قراردادی

برای تعیین سهم مالکان از راه قانونی باید به سراغ ماده 4 قانون تملک آپارتمان ها رفت. در این ماده بیان شده است که حق شارژ باید با توجه به مساحت پرداخت گردد.

البته به جز هزینه هایی که به علت عدم ارتباط با مساحت زیر بنا به صورت مساوی تقسیم خواهد شد. بعلاوه با توجه به تبصره 3 همین ماده، چنانچه چگونگی استقرار حیاط ساختمان یا بالکن یا تراس مجموعه به گونه ای باشد که تنها از یک یا چند واحد مسکونی، امکان دسترسی به آن باشد، هزینه حفظ و نگهداری آن قسمت به عهده استفاده کننده یا استفاده کنندگان است.

نحوه محاسبه شارژ ساختمان

در قانون مربوط به آپارتمان نشینی، تعیین شده است که هر واحد مسکونی چه مقدار هزینه باید پرداخت کند و نحوه محاسبه شارژ آپارتمان نیز شرح داده شده است. هیئت مدیره ساختمان در قالب فرمی ، جدول شارژ آپارتمان را در اختیار بقیه واحد های آپارتمان قرار می دهد .

شارژ نفر متراژی چیست؟

بیشتر مردم چنین تصور دارند که پرداخت هزینه های ساختمان یا همان شارژ ساختمان با توجه به تعداد اعضای هر خانواده در یک واحد آپارتمانی محاسبه می گردد ، اما باید گفت، ملاک محاسبه شارژ این گونه نیست. یکی از موضوعات مشترک در هر مجتمع ، پرداخت ماهانه شارژ هر واحد آپارتمان است . گاهی این سؤال مطرح می گردد که آیا مساحت ملک بر هزینه شارژ تاثیر دارد ؟

این روش محاسبه مناسب آپارتمان هایی است که واحد های آن متراژ متفاوتی دارند و سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی دارند. این مجتمع ها سیستم آب مشترک نیز دارند . بر خلاف آنچه بیشتر افراد تصور می کنند که ملاک پرداخت هزینه های ساختمان با توجه به تعداد خانوار ساکن در آن واحد آپارتمانی محاسبه می گردد، باید گفت: در واقع متراژ هر واحد آپارتمانی در پرداخت هزینه شارژ تاثیر دارد. طبق قانون تملک آپارتمان ها ، هزینه های مشترک که ارتباط با متراژ زیربنای واحد مسکونی دارند مانند هزینه آب ، ایزوگام یا آسفالت پشت بام و …. متناسبت با مساحت آن واحد ، حق شارژ محاسبه و تعیین می گردد.

اما در زمینه هزینه هایی که ربطی به مقدار مساحت زیربنا ندارد ، نظیر هزینه های مربوط به نگهبانی یا سرایداری یا تاسیسات ساختمان ، در چنین مواردی حق شارژ باید به طور مساوی بین مالکان تقسیم گردد که محاسبه و تعیین شارژ بر عهده مدیریت ساختمان است .

هر چه متراژ واحد آپارتمان بیشتر باشد ، سهم مالک در هزینه های قسمت های مشترک افزایش می یابد. در ضمنًً در صورتی که بخش هایی از ساختمان وجود دارد که فقط بین چند مالک مشترک است ، پرداخت هزینه های آن بخش ها به وسیله همه ساکنان ضرورت ندارد.

بر اساس مدل شارژ نفری متراژی ، هر واحد براساس تعداد افراد و متراژ واحد در جدول شارژ ساختمان محاسبه می گردد . اصولا نحوه محاسبه هر کدام از این بخش ها به صورت بیست به هشتاد است، یعنی مقدار شارژی که برای متراژ تعیین می گردد باید نسبت بیست به هشتاد با شارژ نفری داشته باشد.

اگر واحدها برای پرداخت شارژ، باید نفری ده هزار تومان و برای هر متر، هشتصد تومان پرداخت کنند:

مثال(1) واحدی با متراژ صد متری که دو نفر ساکن دارد ، باید ماهانه صد هزار تومان پرداخت کند

مثال(2) واحدی با متراژ صد و پنجاه متری که چهار نفر ساکن دارد، باید ماهانه صد و شصت هزار تومان پرداخت کند.

مثال(3) واحدی با متراژ دویست متری که چهار نفر ساکن دارد ، باید ماهانه دویست هزار تومان پرداخت کند.

شارژ واحدی به همراه شارژ نفری متراژی

این روش محاسبه ، مناسب مجتمع های مسکونی با واحد هایی با متراژ متفاوت و سیستم گرمایش و سرمایش، آب و گاز مشترک است. این روش نیز با روش بالا گاها اشتباه گرفته می گردد اما متفاوت می باشد.

در این روش در کنار شارژ نفری متراژی شارژ ثابتی به عنوان شارژ واحدی باید پرداخت گردد.

برای مثال، شارژ ثابت هر واحد پنجاه هزار تومان است و برای هر مترمربع باید هزار تومان و برای هر نفر، ده هزار تومان پرداخت گردد.

مثال(1) واحدی با متراژ صد متری که دو نفر عضو دارن باید ماهیانه صد و هفتاد هزار تومان پرداخت کند .

مثال(2) واحدی با متراژ صد و پنجاه متری که چهار نفر ساکن دارد باید ماهیانه دویست و چهل هزار تومان پرداخت کند.

مثال(3) واحدی با متراژ دویست متری که چهار نفر ساکن دارد باید ماهیانه دویست و نود هزار تومان پرداخت کند.

حال که با شارژ نفری متراژی آشنا شدید باید مواردی را که بر مقدار این شارژ تاثیر دارد بدانید. برای نمونه، تکلیف شارژ نوزاد متولد شده در آپارتمان چیست؟ سهم شارژ پارکینگ ها در آپارتمان چطور محاسبه می گردد؟ وجود آسانسور که افراد از آن استفاده می کنند در سهم شارژشان چگونه لحاظ می گردد؟

آیا برای نوزاد هم باید حق شارژ پرداخت کنیم؟

در مورد سهم شارژ برای نوزاد در قانون صحبتی نشده است . بنابراین، این موضوع بستگی به توافق مدیر یا هیئت مدیره ساختمان دارد. به صورت منطقی با ورود نوزاد مصرف آب، برق، گاز و … افزایش می یابد، بنابراین منطقی است که برای نوزاد هم حق شارژ پرداخت گردد.

از آنجایی که نوزاد نمی تواند از همه امکانات آپارتمان استفاده کند ، با توافق مدیران می توان حق شارژ کمی پرداخت یا برای مدت چیزی پرداخت نکرد.

آیا برای استفاده از پارکینگ باید شارژ جداگانه ای پرداخت کنیم؟

در پاسخ به این سوال باید گفت در قبال بخش های اختصاصی ساختمان نظیر واحد مسکونی، پارکینگ، انباری و سایر متعلقات که متراژ و جزئیات آن نیز به طور دقیق در سند مالکیت ذکر شده است، قائدتاً شارژ پرداخت نمی گردد. علت عدم پرداخت شارژ برای قسمت های اختصاصی آپارتمان آن است که این بخش ها بصورت خصوصی بوده و نگهداری یا هزینه های آن با مالک است.

قسمت های مشترک آپارتمان نظیر پارکینگ غیراختصاصی یا آب و برق راهروها، پشت بام و ایزوگام آن، برای همه واحد ها محسوب شده و شارژ آن پرداخت می گردد.

حال پارکینگ اختصاصی هزینه شارژ برای مالک ندارد. از طرفی بعضی مالکین پارکینگ اختصاصی ندارند یا به وسیله مالکان پارکینگ بصورت عمومی با حق شارژ تعیین می گردد. در چنین مواردی مستاجرین یا مالکین بصورت دوره ای حق استفاده از پارکینگ را دارند.

مثلا بعضی مالکین ، پارکینگ پیلوت را برای خود و پارکینگ حیاط را برای مستاجرین می دانند ولی به علت توافق مدیران در صورتی که پارکینگ اختصاصی نباشد، می توان برای استفاده از آن دوره تعیین کرد.

آیا وجود آسانسور بر مقدار شارژ پرداختی ساکنان ساختمان تاثیر می گذارد؟

فلسفه تعبیه آسانسور در ساختمان ها راحتی افراد است . اما گاهی این وسیله مسائلی را ایجاد می نماید و موجب اختلاف نظرهایی در میان ساکنان آپارتمان ها می گردد. یکی از این مسائل شامل اجازه نصب آسانسور، پرداخت هزینه های نصب و تعمیر آن، تأثیر بالا و پایین بودن طبقات بر آسانسور و تأثیر خالی یا دارای سکنه بودن یک واحد برای پرداخت شارژ مربوط به آسانسور می گردد .

شارژ نفری متراژی بخاطر تاثیر تعداد افراد استفاده کننده از آسانسور نیز مهم به نظر می رسد. از آنجایی که هرچه تعداد واحدی بیشتر باشد مقدار استفاده از آسانسور افزایش می یابد باید نسبت به آن نیز مدیران تصمیم گیری کنند. با این حال بعضی از مالکان برای اجاره دادن واحد خود تعیین می کنند که مستاجر باید چند نفر باشد یا از چه تعداد بیشتر نباشد.

نتیجه گیری

طبق آنچه در بالا گفته شد شارژ نفری متراژی براساس تعداد اعضای واحد و متراژ آن می باشد. در این محاسبه تعداد اعضا و متراژ واحد تاثیر دارد. شارژ نفری متراژی برای ساختمان های مسکونی مناسب تر است و باعث می گردد تا مبلغ شارژ عادلانه تر بین اعضای ساکن در یک آپارتمان تقسیم گردد.

در این میان روش های دیگری نیز برای محاسبه مبلغ شارژ وجود دارد که می تواند به مدیریت در تعیین سهم شارژ هر واحد یاری کند.

واحد های خالی از سکنه نیز در این روش می توانند بخاطر عدم سکونت از پرداخت شارژ نفری معاف باشند و فقط هزینه شارژ متراژ را بپردازند. گاها توافقاتی با مدیریت برای این امر صورت می گیرد که سبب می گردد تا واحدی فقط مقدار ثابتی شارژ پرداخت کند.

گاها شارژ واحدی به وسیله مدیریت در کنار شارژ نفری متراژی قرار می گیرد و مبلغ شارژ با جمع این سه روش تعیین می گردد. شارژ واحدی کاربرد زیادی برای واحد های هم مقدار و گاها تجاری دارد اما وقتی در کنار شارژ نفری متراژی قرار می گیرد می تواند بعضی از هزینه های مشترک آپارتمان را جبران نماید.

نرم افزار شارژ ساختمان

امروزه برای محاسبه شارژ ساختمان به روش نفری متراژی اپلیکیشن هایی تهیه شده است که می توانند براحتی مقدار شارژ هر واحد را محاسبه کنند. نرم افزار خبرنگاران برترین گزینه برای مدیریت ساختمان در تمام زمینه ها مخصوصا محاسبه شارژ با روش های مختلف و تهیه گزارش از آن می باشد. این نرم افزار به شما اجازه می دهد تا با هر روش که می خواهید شارژ واحد ها را حساب کنید و اطلاعات کاملی از ساکنین، شارژ های پرداخت شده و بدهی ساکنین داشته باشید. این نرم افزار زمینه ارتباط کامل مدیریت با ساکنان آپارتمان فراهم می نماید.

منبع: هومتیک
انتشار: 10 مرداد 1401 بروزرسانی: 10 مرداد 1401 گردآورنده: hmvd.ir شناسه مطلب: 2146

به "شارژ نفری متراژی چیست؟ (ساکنین آپارتمان و مجتمع ها)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شارژ نفری متراژی چیست؟ (ساکنین آپارتمان و مجتمع ها)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید