طرز تهیه باقالی پخته با پوست و بدون پوست در قابلمه یا زودپز
به گزارش مجله همراهان، طرز تهیه باقالی پخته یکی از ساده ترین و خوشمزه ترین روش ها برای آماده کردن یک میان وعده یا پیش غذای سالم و مقوی است. این خوراک سنتی ایرانی طبعی سرد دارد و در فصل بهار و تابستان هواداران زیادی پیدا می نماید. در این دستور، شما باقالی ها را همراه با آب، سرکه و ادویه های خوش عطر مثل گلپر، نعنا خشک و سماق می پزید تا در نهایت به طعمی دلچسب و خاطره انگیز برسید. اگر دنبال یک غذای خیابانی سبک، خوش طعم و اصیل هستید، حتما این دستور تهیه را مطالعه کنید.

بعلاوه اگر به غذاهایی که با باقالی تهیه می شوند علاقه دارید، طرز تهیه باقالی پلو با ماهیچه را از دست ندهید.
مواد لازم برای تهیه باقالی پخته
- باقالی تازه 1.5 کیلوگرم
- آب 2 لیتر
- سرکه به میزان لازم
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- گلپر و نعنا خشک به میزان لازم
طرز تهیه باقالی پخته بدون پوست (باقالی خشک)
مرحله اول: خیساندن باقالی ها
ابتدا باقالی ها را خوب بشویید و آن ها را از شب قبل در یک قابلمه بزرگ بخیسانید. میزان آب باید طوری باشد که کاملاً روی سطح باقالی ها را بپوشاند. در طول خیساندن، چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی باقالی گرفته گردد. روز بعد، پوست ضخیم باقالی ها را جدا کنید، اگر باقالی ها زرد رنگ باشند، نشان دهنده کیفیت پایین آن هاست؛ سعی کنید باقالی تازه و سبز تهیه کنید. باقالی ها را داخل یک قابلمه مناسب بریزید و برای پخت آماده کنید.
مرحله دوم: جوشاندن باقالی ها
باقالی های خیس خورده را داخل قابلمه بریزید و آن قدر آب اضافه کنید که کاملاً روی آن ها را بگیرد. ابتدا شعله گاز را زیاد کنید تا آب سریع تر بجوشد. همین که آب آغاز به جوشیدن کرد، شعله را کم کنید و درِ قابلمه را بگذارید تا باقالی ها با حرارت ملایم بپزند. حواستان باشد تا قبل از جوش آمدن آب، باقالی ها نجوشند. اگر می خواهید آب باقالی غلیظ تر گردد، یک قاشق غذاخوری آرد را در کمی آب حل کنید و در حین پخت اضافه نمایید.
مدت زمان پخت باقالی به نوع ان بستگی دارد؛ برای اطلاعات بیشتر به نکات تکمیلی مراجعه کنید.
مرحله سوم: اضافه کردن ادویه جات
وقتی باقالی ها پختند، کمی نمک، فلفل و سرکه به آب آن اضافه کنید و اجازه دهید حدود پنج دقیقه دیگر با این چاشنی ها بجوشند تا طعم بگیرند. بعد از این مرحله، باقالی های پخته را داخل یک کاسه بریزید، میزانی نعنا خشک و گلپر روی آن بپاشید و همراه با خانواده از طعم خوشمزه اش لذت ببرید.
نکات تکمیلی برای تهیه باقالی پخته
دستور تهیه باقالی پخته بسیار آسان و سریع است، و با رعایت نکات تکمیلی که در ادامه آمده است، می توانید طعم و کیفیت این خوراک خوشمزه را به طور چشمگیری بهتر کنید.
مدت زمان پخت باقالی
مدت زمان پخت باقالی بستگی به تازه یا خشک بودن آن دارد و معمولاً بین 30 دقیقه تا 90 دقیقه طول می کشد. باقالی تازه سریع تر می پزد، اما برای پخت باقالی خشک باید از قبل آن را خیس کنید چون زمان بیشتری لازم دارد. برای اطمینان از پخت کامل، بهتر است در طول پخت چند بار باقالی ها را امتحان کنید و وقتی نرم شدند، حرارت را کم کنید تا آب آن غلیظ و طعم دار گردد.
نوع باقالی | مدت زمان تقریبی پخت | توضیحات |
باقالی تازه (با یا بدون پوست) | 30 تا 50 دقیقه | اگر با پوست بپزید، ممکن است کمی بیشتر طول بکشد. |
باقالی خشک (بدون پوست) | 60 تا 90 دقیقه | قبل از پخت باید از شب قبل خیس گردد. |
باقالی نیمه خشک یا تازه کهنه | 45 تا 75 دقیقه | بسته به سفتی دانه ها متغیر است. |
دستور تهیه باقالی پخته در زودپز
در زودپز باقالی خیلی سریع تر پخته می گردد چون فشار و دمای داخل ظرف بالا می رود. به همین دلیل زمان پخت به حدود 15 تا 20 دقیقه می رسد، در حالی که در قابلمه معمولی حدود 30 دقیقه یا بیشتر طول می کشد. بعلاوه در زودپز احتیاجی نیست مدام مراقب باشید؛ فقط وقتی زودپز آغاز به کار کرد، حرارت را کم کنید تا باقالی نسوزد.
طرز تهیه باقالی پخته با پوست (باقالی تازه)
اگر بخواهید باقالی را با پوست بپزید، می توانید از روش ساده تری بهره ببرید. کافی است باقالی تازه تهیه کنید، آن را بدون جدا کردن هیچ کدام از پوست ها بشویید و داخل قابلمه بریزید. سپس به میزان ای آب اضافه کنید که سطح باقالی ها را بپوشاند و کمی نمک و حداقل نصف لیوان سرکه داخل آب بریزید.
بعد از حدود نیم ساعت، باقالی ها می پزند و می توانید آن ها را نوش جان کنید. فقط کافی است اجازه دهید کمی خنک شوند، سپس آن ها را داخل کاسه بریزید، پوست اول را جدا کنید و همراه با نمک، سرکه، گلپر، نعنا و در صورت تمایل سماق میل کنید تا طعمی خوشمزه و متفاوت را تجربه کنید.
جایگزین سرکه برای پختن باقالی
اگر سرکه در دسترس ندارید، نگران نباشید؛ می توانید از جایگزین های خوش طعم بهره ببرید. رب انار ترش یا چند عدد آلو گزینه های خوبی هستند که طعمی ملایم و دلچسب به باقالی می دهند. اگر هم قصد دارید از سرکه بهره ببرید، نوع آن اهمیت چندانی ندارد؛ سرکه سفید، سرکه قرمز و سرکه سیب برای طعم دار کردن باقالی مناسب اند و هر سه طعم خوشمزه ای ایجاد می نمایند.
ارزش غذایی و مضرات یا موارد احتیاطی باقالی
باقالی منبع خوبی از فیبر، پروتئین گیاهی، آهن و فولات است. بنابراین این ماده غذایی برای کسانی که دنبال غذاهای سالم و مغذی هستند، مفید است. اما افرادی که به بیماری فاویسم (G6PD) مبتلا هستند نباید باقالی مصرف نمایند، چون می تواند خطرناک باشد.
نحوه نگهداری باقالی پخته
اگر میزان زیادی باقالی پخته اید و نمی خواهید همه آن را همان روز مصرف کنید، بهتر است روش نگهداری مناسب آن را بدانید تا طعم و کیفیتش حفظ گردد و فاسد نگردد.
نگهداری باقالی پخته در یخچال
برای مصرف در یکی دو روز آینده، اجازه دهید باقالی کاملا خنک گردد، سپس آن را در ظرف درب دار بریزید و در یخچال بگذارید. باقالی پخته در یخچال تا 3 روز قابل نگهداری است. بهتر است هنگام مصرف دوباره، باقالی را کمی گرم نموده و در صورت احتیاج ادویه و سرکه تازه به آن اضافه کنید تا طعم اولیه اش برگردد.
نگهداری باقالی پخته در فریزر
اگر قصد دارید باقالی را برای مدت طولانی تر نگه دارید، می توانید آن را فریز کنید. کافی است باقالی پخته و خنک شده را در کیسه فریزر یا ظرف مناسب فریزر بریزید و هوای اضافی آن را خارج کنید.
در فریزر، باقالی تا 2 ماه قابل نگهداری است. برای مصرف، آن را از شب قبل در یخچال بگذارید تا یخ زدایی گردد سپس در قابلمه یا مایکروویو گرم کنید. پیشنهاد می گردد پس از یخ زدایی، میزانی آب و ادویه تازه به آن اضافه کنید تا طعم و مزه دلپذیرتری داشته باشد.
نکته: اگر باقالی را همراه با سرکه یا سماق فریز می کنید، بهتر است این چاشنی ها را بعد از یخ زدایی و گرم کردن نهایی اضافه کنید تا طعم تازه تری داشته باشند.
اگر برای طرز تهیه باقالی پخته شگرد خاصی دارید، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.
منبع: کتاب کاله