واکنش آمریکا به راه اندازی رسمی کانال اقتصادی ویژه اتحادیه اروپا با ایران
به گزارش مجله همراهان، سفارت واشنگتن در برلین بعد از انتشار گزارش هایی مبنی بر راه اندازی رسمی کانال اقتصادی ویژه اتحادیه اروپا با ایران برای دور زدن تحریم های آمریکا بار دیگر همه آن هایی که به مبادلات تجاری با ایران ادامه می دهند را به اعمال تحریم ها تهدید کرد.
INSTEX مخفف Instrument in Support of Trade Exchanges است که به معنای ابزار پشتیبان مبادلات تجاری است.
طبق گزارش شبکه ان دی آر، پاریس میزبان این کانال مالی خواهد بود و یک بانکدار برجسته آلمانی نیز مسئولیت این کانال مالی را بر عهده می گیرد. انگلیس نیز در این بین رئیس هیئت نظارت خواهد بود و از این سه کشور یک دیپلمات از وزارت امور خارجه در این کانال مالی حضور خواهد داشت. همچنین این گروه در آلمان نیز شعبه خواهد داشت. مدیر این سازوکار یکی از کارشناسان بانکی از فرانکفورت آلمان است.
البته به گفته کارشناسان این سیستم مالی جدید به تنهایی کافی نیست تا تجارت با ایران را واقعا رونق ببخشد. تجارت های نفتی با ایران که به وسیله تحریم های آمریکا به شدت آسیب دیده است از این سیستم تبادل مالی سود چندانی نمی برد.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا امروز دراین باره گفت که این سیستم مالی شرایط فعلی را به صورت قابل توجهی تغییر نمی دهد اما یک سیگنال سیاسی مهم به ایران ارسال می نماید مبنی بر اینکه ما مصمم به نجات توافق اتمی با ایران هستیم و همچنین سیگنالی به آمریکا است مبنی بر اینکه ما از منافع و علایق خود در برابر تحریم های غیر عادی واشنگتن دفاع می کنیم.
سفارت آمریکا در برلین هم در واکنش به راه اندازی این سیستم مالی ویژه اروپایی بار دیگر تهدید کرد که مجازات هایی را علیه همه آن هایی که به تجارت های خود با ایران ادامه می دهند اعمال می نماید. یک سخنگوی سفارت آمریکا در برلین خاطرنشان کرد که نتیجه چنین اقدامی می تواند این باشد که این افراد دسترسی به سیستم های بانکی آمریکا و امکان مبادلات تجاری با آمریکا و شرکت های آمریکایی را از دست می دهند. آمریکا انتظار ندارد که سیستم مالی ویژه جدید اتحادیه اروپا فشارهای مالی بر ایران را کاهش دهد.
دیدیه ریندرز، وزیر امور خارجه بلژیک هم در حاشیه دیدار با همتایان اروپایی خود در بخارست تاکید نمود که این مسئله به شرکت ها مربوط می گردد که آیا آن ها می خواهند از این ساز و کار مالی ویژه استفاده نمایند. این شرکت ها از خطر تحریم های آمریکا در صورت مبادلات تجاری با ایران مطلع هستند.
سیستم تبادلات مالی Instex باید این تضمین و اطمینان را ایجاد کند که شرکت های اروپایی که به صورت قانونی با ایران مبادلات تجاری انجام می دهند از اقدامات تنبیهی و تحریمی آمریکا آسیب نمی بینند. از دید اروپاییان بعد از خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران چنین ساز و کاری لازم است. ترامپ بعد از خروج از توافق هسته ای شدیدترین تحریم های همه زمان ها را به گفته خود علیه به ویژه صنعت نفت ایران صادر نموده است.
در واقع شرکت های اروپایی مجاز هستند همه کالاهایی که در لیست تحریم ها قرار ندارند را به ایران صادر نمایند. اما مسئله این است که تقریبا همه بانک ها در اروپا حاضر به پرداخت و مبادلات پولی برای این گونه تجارت ها با ایران نیستند. آن ها نگرانند که در این صورت با تحریم های آمریکا روبرو شوند.
سیستم Instex یک نوع سازو کار مبادله ای است که در آن حساب های شرکت های ایرانی و اروپایی با یکدیگر تسویه می گردد.
منبع: همشهری آنلاین